16 października to Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji w przedszkolu przeprowadzono zajęcia mające na celu docenienie chleba, który jest jednym z najstarszych produktów spożywczych. Tego dnia przedszkolaki dowiedziały się w jaki sposób powstaje chleb, jakich składników potrzebujemy do upieczenia chleba oraz kto zajmuje się wypiekaniem chleba. Od tej pory dzieciaki wiedzą, że chleb jest wynikiem ciężkiej pracy wielu ludzi. Na zakończenie wszystkie grupy zostały poczęstowane różnego rodzaju chlebem, m.in. pszennym, żytnim czy wieloziarnistym.
Grupa Misie i Żabki, żeby jeszcze bliżej przyjrzeć się procesowi wytwarzania chleba obecnie i w dawnych czasach wybrała się 17 października na wycieczkę do Muzeum Chleba w Radzionkowie, gdzie na dzieci czekały kolejne ciekawostki o chlebie. Podczas projekcji filmu dzieci poznały proces od ziarenka do bochenka. Następnie w trakcie spaceru po muzeum dzieci zobaczyły wiele eksponatów z dawnych lat, służących do produkcji pieczywa. Niewątpliwe największą atrakcją wyjazdu było własnoręczne tworzenie plecionek z ciasta chlebowego.
mgr Natalia Jarocka

 
			 
			 
			